به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج و زیارت؛ با آغاز موسم حج و فرارسیدن هشتم ذی الحجه که «یوم الترویه» نام دارد و مناسک حج رسما از آن زمان آغاز میشود یکی از موضوعات مورد توجه حجاج و همه افرادی که دلشان با زائران بیت الله الحرام همراه است، ترتیب و روند برگزاری مناسک حج است که در این گزارش به جزئیات و محدودیتهای زائران در حج ابراهیمی می پردازیم.
مناسک حج مراحلی دارد که شامل: احرام در مکه، وقوف در مشاعر مقدسه، رمی جمرات، قربانی، حلق یا تقصیر، طواف حج، نماز طواف، سعی بین صفا و مروه، طواف نساء و نماز طواف نساء میباشد.
روز هشتم ذیالحجه را یومالترویه نامیدهاند و در صبح این روز حجاج اهل تسنن به سمت سرزمین منا رفته و در چادرها "وقوف" میکنند، و شیعیان نیز از عصر همان روز راهی عرفات می شوند تا شب نهم را در این سرزمین "وقوف" کنند و از صبح روز نهم ذیالحجه با انتقال حجاج اهل سنت، همه زائران کشورمان در سرزمین عرفات حضور خواهند یافت.
از عصر روز نهم بخشی از زائران (بانوان و کنهسالان) از سرزمین عرفات به منا منتقل شده و در چادرهای پیش بینی شده "بیتوته" میکنند و سایر زائران نیز تا شامگاه نهمین روز ذیالحجه به مشعرالحرام(مزدلفه) انتقال مییابند تا از طلوع فجر روز دهم با پای پیاده و لبیک گویان بسمت سرزمین منا رهسپار شوند تا نخستین رمی جمره را انجام دهند و پس از قربانی، موهایشان را حلق یا تقصیر کرده و بخش مهمی از اعمال حج خود را به پایان برسانند.
کلیه زائران که در سرزمین منا "بیتوته" کردهاند در روزی یازدهم و دوازدهم ذیالحجه نیز طبق برنامه زمانبندی شده به رمی جمره میپردازند و تا قبل از غروب آفتاب دوازدهم زائران با مشاعر مقدسه وداع کرده و به محل اسکان خود منتقل می شوند.
لازم است زائران عزیز درخصوص برخی محدودیت های اجتناب ناپذیر در این مشاعر مقدسه اطلاع و اشراف کامل داشته باشند که مهمترین آنها محدودیت فضای اسکان می باشد.
از آنجایی که اعمال مشاعر مقدسه در ایام تشریق، لزوما باید در یک محدوده شرعی خاص انجام گیرد و همه حجاج از تمام جهان اسلام باید در همین محدوده شرعی تعیین شده حضور داشته باشند، سرانه متراژ تعیین شده برای هر حاجی محدود است و به نوعی شاهد یک زندگی جمعی و به حالتی اردویی در ایام تشریق هستیم که طبق توصیه و تاکیدات بزرگان، بهترین زمان برای بهره مندی از فواید معنوی این سرزمین است.
برای درک دقیقتر از میزان محدودیتهای مکانی در ایام تشریق بهتر است بدانیم در منا حدود ۹۰سانتی متر مربع و در عرفات نیز فقط ۱متر و ۳۰سانتی متر مربع فضای اسکان برای هر زائر وجود دارد و این محدودیت شامل حجاج همه کشورهاست، بنابراین صبر و همدلی در چنین شرایط ویژه ای برای همه زائران سرزمین وحی بیش از هر زمانی ضرورت دارد.
همچنین توصیه می شود حجاج ایرانی در تمامی مراحل و مناسک به توصیههای مدیر کاروانهای خود نهایت توجه را داشته باشند و خصوصا در زمان عزیمت به رمی جمرات حتما مطابق زمانبندی تعیین شده برای هر کاروان حرکت نمایند و از حرکات انفرادی به صورت جدی خودداری کنند.